Cake in Berlin: Five Elephant

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When I walked into Five Elephant the other day and ordered a piece of cheesecake with my morning cappuccino, I was assured that I hadn’t been the first customer that day who asked for it; it appears to be the talk of the town. Bite by bite, sip by sip, I realized why the 15-minute walk from the closest U-Bahn station was worth it; this quiet slice of Kreuzberg sweetness is something to be cherished.

Compared to the delicious cheesecake I once had at New York’s famous Carnegie Deli, this cream filling was still rich, but slightly lighter. The staff told me that was because New York-style is made with sour cream, whereas the Philadelphia-style served at Five Elephant is cream cheese based.

This ingredient was the only one they would reveal to me when I started asking about the story behind what might be Berlin’s best cheesecake; the owner’s grandmother developed and perfected the recipe for years, and Five Elephant‘s staff are keeping quiet about just what makes her cheesecake so damn good. No wonder that customers have already started to make their own assumptions about just what the recipe entails, just what the special ingredient is: some taste a hint of coconut, while others — like me — think that there must be some caramel in it, which would only add to the crust’s crunch, but we’ll never know…

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What we do know is that Five Elephant roasts their own coffee in the back of the shop, a proud member of Berlin’s third-wave coffee scene and also sells it to other well-known cafés in the city, such as Aunt Benny.

The smell of freshly roasted beans only adds to the distinctive atmosphere at Five Elephant. The Austro-American team behind it selected a minimal menu with sweets like banana bread and bagels and the international background of the café can be seen with a world map hanging on every wall.

With laptop owners banned from the front room, large groups of friends sit down at the spacious tables over some of the homemade cheesecake and a freshly roasted cup. If you pay attention, you’ll notice after a while that there’s a murmur in the air; they’re actually talking to each other.

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Five Elephant
Reichenberger Straße 101
10999 Berlin Kreuzberg

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Subway: Görlitzer Bahnhof
+49 30 96081527
email
visit website

Opening Hours:
Mon–Fri 8:30–19
Sat–Sun 10–19

Comments

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  1. Katy on

    Reply

    Keine Frage: Der beste Cheeseckae weit und breit! Hab ihn mal beim Streetfood Thursday ge- und nie mehr vergessen!

  2. Thomas on

    Reply

    Liebe Mary und Kommentatorin Katy ..

    Euch ist aber hoffentlich schon noch bewusst, dass es noch den deutschen Käsekuchen gibt und dass dieser dem neumodischen “Cheesecake” – richtig gemacht – hoffnungslos überlegen ist? Das geht mit der Füllung bzw. Quarkmasse los, den wesentlich komplexeren Aromen durch das Unterheben von Eischnee etc. und findet seinen Abschluß im klassischen Mürbeteigboden, der nicht einfach herzustellen ist und auch gute Zutaten wie ein Drittel Butter erfordert. Ein echter karamellig-nussiger Mürbeteigboden mit Restbiss, der perfekt harmoniert mit dem eigentlichen Käsekuchen obendrüber – kein Vergleich mit dem unsäglichen “Nuh Joohk Dschihskek”, der einfach nur zerbröselte Kekse unter den Quarkbereich gibt! Ja, amerikanisch-pragmatisch und effizient, aber eben kein Vergleich.

    Leider findet man zugegebenermassen einen solchen deutschen Käsekuchen fast nirgends mehr, überall hat das überzuckerte, vereinfachte, simpel schmeckende amerikanische Backzeug das Regiment übernommen, man sieht nur noch Bagel, Muffins (igitt) und ebenjenen albernen “Cheesecake”.

    1. Mary Scherpe on

      Den deutschen Käsekuchen kann man in der Tat nicht mit dem New Yorker vergleichen – weswegen man problemlos beide lieben kann. Hast du den von Five Elephant schon mal probiert? Er ist wirklich fantastisch.

    2. tan on

      Du hast dir mit Sicherheit nicht die Zeit genommen diesen cheasecake zu probieren. Kein Vergleich mit dem schwerem deutschem Käsekuchen!

  3. Nicole on

    Reply

    New York cheesecake is cream cheese based as well. Some recipes add sour cream because it lightens the cream cheese up. New York cheesecake is a bit denser than others in America because of extra egg yolks.

  4. Christian on

    Reply

    Five Elephant – eine der 5 besten Espressolocations in the whole of Berlin – röstet schon lange nicht mehr hinten im Shop. Ganz dicke Empfehlung, und so schön ruhig!

  5. Cakeee on

    Reply

    The Secret is Philadelphia creme

  6. Muse on

    Reply

    Just ate the 5 Elephant’s cheesecake yesterday. It is good, true, but still the (Wildberry/chocolate) cheesecake from Ungeheuer on Emserstrasse wins.

    1. Mary Scherpe on

      Wow, excited to try it…

  7. Ursula on

    Reply

    Den Weg von der U-Bahn ist der Kuchen echt wert! War ein großer Genuss und der Kaffee ist auch großartig!

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